Loading...
Meidagen 1940

12 mei – Marinierskazerne

In de nacht en ochtend van 12 mei gaf de Marinierskazerne te Oostplein een welkome rust aan de Mariniers na dagen van inzet. Deze rust zal spoedig worden verstoord. Omstreeks 11:30 vallen er bommen op Oostplein.

Een vaak voorkomende misvatting is dat de Marinierskazerne op 14 mei is verwoest door het bombardement op Rotterdam. Op de foto van 12 mei is te zien dat de Marinierskazerne al volledig verwoest was.

12 mei volledig verwoest. Voorgevel staat nog overeind.
14 mei voorgevel is ingestort.

Alhoewel consensus bestaat dat het doel van het bombardement van 12 mei de Marinierskazerne was, is het niet aannemelijk dat de kazerne door een bom is geraakt. Althans de naslagwerken die wij raadplegen geven hier een andere visie op.

“Toen ik weer voor het raam stond, zag ik, dat op de Hoogstraat de panden, waarin de slager van Run en banketbakker Broeders hun zaak hadden, er niet meer stonden. In een oogenblik waren ze met de grond gelijk gemaakt. Toen zijn we gevlucht. Bij het gaan naar mijn auto zag ik groote vlammen te voorschijn komen achter de kazerne.”
Bron: pag 41 Herinneringen Luchtbescherming 1940 -1945, augustus 1945 geschreven door F.Been, A.A.C.Dronkert, J.C. van Dijk en J.J. Kramer.

“Te ongeveer 11.30 werden zeven bommen op de omgeving van het Oostplein geworpen, waardoor de Marinierskazerne niet werd getroffen, doch wel een belendend huis. De Marinierskazerne geraakte daardoor echter in brand…”

“De verwoeste Marinierskazerne op het Oostplein. Tengevolge van een bombardement op 12 Mei brandde het gebouw, hoewel niet rechtstreeks getroffen , volledig af.”
Bron: pag 141 en 143 De strijd om Rotterdam 1940 mei, Geschiedkundige afdeling Ministerie van Oorlog , 1952.

Het is aannemelijk dat de Duitse bommenwerpers van noord naar zuid of van zuid naar noord vlogen. Op de overzichtsfoto hieronder kan men duidelijk zien dat de genoemde panden in dit artikel in elkaars verlengde liggen. Het ooglijersgesticht , rechts achter op onderstaande foto kreeg een voltreffer.

Overzichtsfoto eind jaren 30. Middenachter Maasstation, dichterbij rechts het ooglijersgesticht en rechts de Marinierskazerne.

Als laatste een foto van de Marinierskazerne in vrolijkere tijden. 14 mei, 1909.

14 mei 1909

Bron: De strijd om Rotterdam mei 1940, Geschiedkundige afdeling Ministerie van Oorlog , 1952.

Bron: Herinneringen Luchtbescherming 1940 -1945, augustus 1945 geschreven door F.Been, A.A.C.Dronkert, J.C. van Dijk en J.J. Kramer.

Foto’s: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie